Karlshems ordlista


Karlshems Gårds

Ponnyridläger & djurläger

Karlshems ordlista


AVRAMLINGSBOKEN

De första somrarna på Karlshem fick alla som gjorde en ofrivillig avsittning chans att dokumentera den i vår s.k. ”avramlingsbok”. En trevlig tradition som tyvärr har fallit i glömska, det kanske vore dags att återinföra den? Tårtor i all ära, men man blir tjock av tårtor, speciellt lägerledarna som i så fall blir tvungna att äta en hel del tårtor under sommaren!


PIRATENBOCKAR

Piratenbockar är sådana bockar som det bara inte går att sitta kvar på, härstammar från en inridningshäst som jag hade för flera år sedan och som man kunde ta flyglektioner på!


KROKODILBREVLÅDOR

Omskrivning för allting som en häst kan uppfatta som farligt och skrämmande, men som inte borde vara det.


MIRSKUTT

Ett sätt att hoppa upp i luften på när ryttaren är helt oförberedd, fick sitt namn av ponnyn Mir som tog ett sådant med Ylva just när hon precis hade sagt, ”det har gått jättebra, han är jättesnäll”!


SIPPANRYTTARE

En liten ängslig ryttare som behöver en riktigt hundraprocentigt snäll häst för att våga njuta av ridturen. En eloge till numera avlidna russet Sippan som var en ängel redan på jorden!


BUSIGA KORVAR

Sådana korvar som vägrar låta sig grillas utan hoppar av korv-pinnen på alla möjliga sätt!


PERSONALKONFERENS

När personalen låser in sig i kiosken och äter godis!


MORRISCYKLING

När någon i personalen, eller någon ridlägerelev, lojalt gör som jag, Aud, säger oavsett om det som sägs är logiskt eller inte.

Uttrycket myntades när Ada skulle cykla efter Morris vagn för att hjälpa två elever att träna körning på grusväg inför avslutningen. Men Ada missförstod och trodde att hon skulle cykla efter dem i gruset på ridbanan (där avslutningen skulle vara)!

Jobbigt ställe att cykla på tyckte Ada och lite onödigt också när man kan stå på ridbanan och instruera, men säger chefen det så …


PAJOUNGE

Någon som aldrig kan hitta sina saker!

Härstammar från en liten vimsig tjej som hade Pajo på läger och aldrig kunde hitta sitt träns!


LIIINA!

Något man säger när man vill att någon ska komma och hjälpa en!

Namnet är en omskrivning av Lina Shibort som har varit här varje sommar sedan 1986. När Lina kommer infinner sig en speciell stämning och om det finns några problem så försvinner de liksom av sig själva!


GALEJBÄNGEL

En häst eller person som utan att mena illa alls ställer till en massa trassel eller är ovanligt klumpig och som lätt blir missförstådd trots att den har ett ”hjärta av guld”. Uttrycket kommer från hästen Galej som alltid lyckas trampa en på tårna, trycka upp en i väggen eller smocka till en med skallen helt kärleksfullt när han ska gosa!


KNÄCKEBRÖDSÄTARE

Sådana som har svårt att gå och lägga sig, eller helt enkelt inte kan somna, vanligast förekommande första kvällen. Botas i lindrigt stadium med kvällsmacka och lite nattprat. Kan i svårare fall ge biverkningar som smulor i sängen, vilket ytterligare omöjliggör insomnandet och kräver ombäddning. Detta i sin tur gör att alla andra också vaknar och sedan har ingen någon lust att sova alls!


RESERVÄNGLAR

Uttrycket kom till i höstas när Mickan, Kajsa och Johanna praoade hos oss och betecknar numera alla som kommer till Karlshem och gör en bra insats inom något speciellt område, t.ex mockar ur permanentbäddar, tätar gethagen eller bara finns till hands när man som mest behöver dem.


INTELLIGENSRESERVEN

Människor gör något riktigt korkat, t.ex rider utan hjälm, eller röker när de rider, brukar vi säga tillhör intelligensreserven eftersom de tydligen sparar sina hjärnceller till något annat.Aud Rendahl

Tel: 070-830 45 45

Karlshems Gård

179 75 Skå

© All rights reserved