Våra ridläger


Karlshems Gårds
Ponnyridläger & djurläger


Våra ridläger

Vi har både sommarläger samt läger under sport-, påsk-, jul- och höstlov!

Vi har tre olika typer av sommarläger:

 

ALLMÄNA LÄGER som vänder sig till flickor och pojkar i åldrarna 9-16 år med två till tio års ridvana. Lägerdeltagarna delas in i flera olika ridgrupper utifrån tidigare kunskaper och beroende på ålder. Därför kan lite äldre elever med mycket god ridvana gå på samma läger som yngre elever med mindre vana. Vi tycker att det fungerar bäst med lite blandade åldrar, alla har glädje av varandra och det brukar bli fin sammanhållning.


På dessa läger varierar vi hoppning och dressyr på ridbanan med uteritter, terränghinder, hurry scurry och bad med hästarna. För att gå på allmänt ridläger bör man ha fyllt 10 år, ha minst två års ridvana och vara tillräcklig sadelvana för att kunna galoppera "obekymrat"  på en snäll häst. De som har ridit längst på dessa läger brukar vara 14-16 år och ha god ridvana. Sedan brukar det vara  en eller ett par grupper som befinner sig lite mittemellan.


JUNIORLÄGER  På en del läger finns en grupp för juniorer 9-11år med 1-3 års ridvana. Dessa läger är tänkta för de som inte riktigt fyller kraven för att vara med på "allmänt läger" . På juniorläger är tempot lite lugnare, man behöver inte vara duktig på att galoppera och hoppa, i juniorgruppen får alla som "kan och vill och törs och får för mamma" lära sig att galoppera under lägrets gång. De som redan kan galoppera lite får börja hoppa så smått om de vill. Juniorerna får extra mycket hjälp med att sköta och hantera sina hästar, de har en egen lägerledare som följer deras aktiviteter under dagen och hjälper dem till rätta.


TRÄNINGSLÄGER Detta läger är för dig som vill eller har börjat tävla i hoppning. För att vara med på träningsläger ska man vara beredd att rida nästan alla pass på ridbanan, hoppning, dressyr, markarbete, bommar, terräng varvat med teori. Du ska ha ca 5-10 års ridvana, kunna rida de flesta ponnyer i form och kunna hoppa banor på minst 80cm. Träningslägrets elever rider oftast ganska pigga och lite känsliga ponnyer.Vi har även weekendläger och läger under sport-, påsk-, jul- och höstlov!


Weekendläger hålls i slutet av Augusti och under September månad, de är oftast hoppinriktade och passar elever med god ridvana i åldrarna 11-16 år.


"Pröva på helger"  för juniorer 10-12 år ordnas i slutet av Augusti och där krävs mindre ridvana än på vanliga läger, men man ska kunna rida utan ledare i skritt och trav samt kunna galoppera någorlunda på en snäll ponny. Det är ett plus om man har börjat hoppa små hinder, men inte något krav.


Övriga lov tar vi emot deltagare i åldrarna 11-16 år med 4-10 års ridvana, dessa läger annonseras ofta ut "i sista minuten" och har inte så många deltagare men är i gengäld väldigt mysiga och lärorika. Kontakta mig per telefon om ni är intresserade av ett sådant läger.


 

Omväxlande program

Vi rider två pass om dagen, ett på ridbanan, hoppning eller dressyr och ett uteridningspass eller något annat som omväxling det andra passet, utom på träningslägren då alla pass rids på banan. Teori och praktiska övningar varvas och vi lägger stor vikt vid säkerheten. Alla hästar har säkerhetsstigbyglar och mycket av teorin handlar om säkerhet och god hästhantering.De som vill kan vara med på en hopptävling med sin ponny mot slutet av lägret.


Lägren innehåller även flera andra aktiviteter lite beroende av väder och lägrets längd. Vi badar med hästarna, galopperar på galoppbanan, rider långritt, anordnar tävlingar, leker hurry-scurry, kör häst och vagn m.m. På kvällarna badar vi vid bryggan, grillar korv och berättar spännande historier. De som vill (och törs) kan ta sin sovsäck med sig och sova över på höskullen någon natt. Läs mer om våra aktiviteter HÄR.


Våra hästar är välutbildade och ridlärarna är kunniga och engagerade. Många av ridlärarna har arbetat hos oss under flera år och de brukar vara mycket omtyckta av eleverna.


 

Egen ponny

Alla elever får en egen ponny att rida och sköta under lägerveckan. Hästarna provas ut första lägerdagen och eftersom det är gott om hästar på gården brukar det fungera bra.


Det finns ponnyer i alla storlekar, de flesta raser finns representerade och några är korsningsponnyer. Alla ponnyer ägs av ridlägret och en del är uppfödda på gården. Ponnyerna är välutbildade och väl förberedda för lägerverksamheten.


Under vinterhalvåret hyr vi ut flera av våra hästar till privatryttare som tränar och tävlar dem. Många som skaffat en egen häst så småningom har börjat med att hyra en ponny av Karlshem! Läs mer om hur du hyr en ponny från Karlshem på www.hyraponny.se!


 

Aud Rendahl

Tel: 070-830 45 45

Karlshems Gård

179 75 Skå

© All rights reserved