Aktiviteter


Karlshems Gårds
Ponnyridläger & djurläger


Aktiviteter under sommarens ridläger


LÅNGRITTEN

En dag på varje läger brukar vi rida på långritt. Då delar vi in oss i två ridgrupper istället för fyra. En för lite mindre ponnyer som går lite saktare och en för lite större ponnyer. Det brukar vara en jättemysig dag! Vi travar längs grusvägar och galopperar på stora fält och ibland får hästarna ta några skutt över stockar och diken. Halvvägs stannar vi och äter matsäck, hästarna får sig en vilopaus och lite bete och sedan bär det iväg igen. Tack vare våra snälla och pålitliga ponnyer så brukar även de yngsta eleverna följa med ut på långritten.  Efter tre till fyra timmar i sadeln och väl hemkommen är de flesta ganska möra och denna kväll brukar vara en av de få kvällar då alla går och lägger sig helt frivilligt i någorlunda rätt tid!




BAD MED HÄST

Att bada med sin häst är mångas dröm, men inte alltid så lätt som det låter!


Ni kan inte ana vilka badkrukor vissa hästar kan vara och hur mycket energi det går åt för att lura i ett endaste tjockt litet russ som har bestämt sig för att det är för kallt i vattnet! Eller ännu värre, för att få upp ett tjockt litet russ ur vattnet som har ändrat sig och nu plötsligt tycker att det är alldeles lagom varmt i vattnet! Man måste vara både listig och slug!  Och så måste det vara någorlunda varmt vatten och sol. Annars badar inte hästarna. När vi badar med hästarna brukar vi heller inte ta med oss de värsta badkrukorna, utan vi satsar på de ”sjöhästar” som trots allt finns. Sedan gäller det för ryttarna att hinna komma av och på hästen i vattnet när den ska simma.


Tycker man att det verkar för riskabelt att bada med hästen kan man välja att inte låta hästen simma, då är det lagom att låta den knalla ut en bit från stranden och sedan kan man stå där och plaska. Det är jättekul det också och jag garanterar att man blir alldeles tillräckligt blöt!


Karlshem ligger alldeles bredvid Mälaren och det tar inte lång stund att promenera ner till vattnet. Är det varmt och soligt brukar någon ledare följa med till badet efter lunchpausen. De som har tillstånd hemifrån (skrivs in på anmälningssedeln) får gå och bada även andra tider och utan att någon ledare följer med, men då måste vissa villkor uppfyllas. Om du vill veta vilka får du klicka under ”säkerhetsregler” på första sidan.











HOPPTÄVLINGEN

Alla tävlingar på Karlshem är träningstävlingar och inget man behöver ta på något större allvar, men det är nyttigt och lärorikt att vara med! Resultaten får man reda på på avslutningen, då delas även priserna ut, lite spännande ska det ju vara! Alla som har varit med får en fin rosett.


Vi brukar låta alla tävla mot alla i hopptävlingen, men vi har ett handikappsystem. Det innebär att de yngsta eller minst erfarna ryttarna (eller de som är lite hopprädda eller bara har hopphjärta i största allmänhet) hoppar lägre hinder och sedan höjer vi allteftersom ryttarna blir äldre och mer erfarna. Vi tar också hänsyn till vilken häst man rider och till hur väl ekipaget fungerar tillsammans. I grundomgången räknar vi antal fel som vanligt, men omhoppningen är inte på tid eftersom vi inte tycker att tidshoppning främjar god ridning på den här nivån. Istället har vi förutom antal fel även stilbedömning i omhoppningen, så det gäller att rida fina vägar, ha rätt tempo, blicken framåt o.s.v.

AVSLUTNINGEN

Vad vi gör på avslutningen varierar ganska mycket från läger till läger. Enveckaslägren brukar avslutas med en clearroundhoppning eller med en kadrilj. På sexdagarslägren har vi inte någon uppvisning eftersom vi inte vill ta tid från så korta läger till att träna in ett program. På dessa läger rider vi ett förmiddagspass sista dagen och avslutar lägret med att rida barbacka till hagen. Därefter blir det saft och bullar tillsammans med föräldrar och syskon innan hemfärden. På de lite längre lägren brukar de minsta ponnyerna gå i kadriljen, några lite större ponnyer brukar hoppa och så brukar vi ha en saga med prinsar och prinsessor! Förra året hade vi dessutom en fasansfull drake och ett par år dessförinnan var min häst, Goblin, kamel! Goblin gick verkligen in för sin uppgift, knallade t.o.m. runt i passgång på ridbanan till min stora fasa! Dressyrhästar får inte gå i passgång! Som tur är verkar han kunna skilja på en dressyrhäst och en ökenkamel!


Det är alltid roligt om några elever har egna ideer till avslutningen, gärna sådant som går att genomföra utan alltför mycket träning. Vi brukar bara träna en eftermiddag till avslutningen. Men trots det brukar det bli jättefina föreställningar ändå och mycket uppskattade av publiken! Visst är det bra med mammor! De blir alltid lika förtjusta över att se sina barn, så det blir lyckat hur det än går! Typ, TITTA!!  Där är hon!!  ÅH, vad duktig! Fast du just då håller på att trilla av och hästen glatt galopperar förbi hindret!  Efter avslutningen har vi prisutdelning till de tävlingar som varit under lägret och sedan fikar vi tillsammans med alla föräldrar och säger hej då till varandra och till hästarna!


Aud Rendahl

Tel: 070-830 45 45

Karlshems Gård

179 75 Skå

© All rights reserved